Oasis is back

Gepubliceerd op 29 augustus 2024 om 20:45

Na vijftien jaar van conflict is er eindelijk weer vrede tussen de broers Liam en Noel Gallagher. Hun band, Oasis, gaat weer op tournee, een reünie die genoeg geld moet opbrengen om de vele ruzies te vergeten.

 

"Ik zou nog liever mijn eigen uitwerpselen eten dan ooit nog in een band te spelen met mijn broer. Hij is een miserabel klein kreng, als je begrijpt wat ik bedoel," zei de altijd uitgesproken Liam Gallagher in een interview met LA Weekly in december 2011. Destijds stond Oasis, de band waarmee hij samen met zijn broer Noel in de jaren '90 Britse popgeschiedenis schreef met hits als 'Wonderwall', 'Don't Look Back in Anger', 'Live Forever' en 'Champagne Supernova', op het punt uit elkaar te vallen.

 

In 2009 ging Oasis spectaculair ten onder na talloze ruzies, wat leidde tot vijftien jaar van vijandigheid. De broers spraken niet meer rechtstreeks met elkaar en gebruikten interviews en sociale media om elkaar te beledigen. Liam noemde Noel een "treurige dwerg", terwijl Noel beweerde dat hij liever zijn behoefte op een pizza zou doen en die zou opeten dan naar Liams solomuziek te luisteren—een sprekend voorbeeld van de familievetes.

 

Toch veranderde de toon onlangs. Tijdens interviews ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van hun debuutalbum 'Definitely Maybe', uitten de broers plotseling voorzichtige complimenten. Noel gaf toe dat Liam een betere zanger is: "Ik ben als een halve pint Guinness op een dinsdag: niet slecht, maar ook niet spectaculair. Liam is tien shots tequila op een vrijdag." Liam had eerder al aangegeven dat Oasis nooit had moeten stoppen: "We hadden nog zoveel te doen."

 

Afgelopen dinsdag werd werkelijkheid wat fans en Britse media al voelden aankomen. Een korte aankondiging meldde een nieuwe Oasis-tour voor volgende zomer: "De kanonnen zwijgen. De sterren staan op één lijn. Het grote wachten is voorbij. Kom dat zien. Het wordt niet op tv uitgezonden." Deze reünie, vergeleken met Taylor Swift's Eras Tour maar dan voor mannen van middelbare leeftijd, brengt het Oasis-circus naar Manchester, Londen, Edinburgh, Cardiff en Dublin.

 

Waarom de broers hun ruzie hebben bijgelegd, is niet helemaal duidelijk, maar de Britse media suggereren dat er 400 miljoen goede redenen zijn om elkaar te verdragen. De verwachte opbrengst van de Britse tour, omgerekend zo’n 472 miljoen euro, zou elk van de broers zo’n 50 miljoen pond kunnen opleveren. Noel’s recente echtscheiding, die hem naar verluidt 20 miljoen pond kostte, zou een extra motivatie kunnen zijn.

 

Cool Britannia is terug. De Gallaghers hadden waarschijnlijk nooit gedacht dat het ooit om zulke bedragen zou gaan. Ze groeiden op in een moeilijk arbeidersgezin in Manchester, waar hun vader Thomas met harde hand regeerde. Pas na de scheiding van hun moeder Peggie begonnen de broers zich voor muziek te interesseren. Geïnspireerd door bands als The Stone Roses, T. Rex, The Beatles, The Who en The Kinks, begonnen ze hun eigen band, eerst genaamd The Rain, later omgedoopt tot Oasis. In augustus 1994 brachten ze hun debuutalbum 'Definitely Maybe' uit, dat het best verkochte debuutalbum aller tijden in het Verenigd Koninkrijk werd.

 

Oasis was een symbool van een tijdperk dat bekend staat als 'Cool Britannia'. Na de grauwe jaren '70 en '80 ontstond er in de jaren '90 een hernieuwd optimisme in het VK, mede dankzij het Labour van Tony Blair dat de hegemonie van de conservatieve Tory’s doorbrak. Dit culturele heropleven werd ook weerspiegeld in het succes van popacts zoals The Spice Girls, Blur en natuurlijk Oasis. Dat de working class-helden van Oasis miljoenen verdienden, werd gezien als een bewijs dat alles weer mogelijk was.

 

Sommigen denken dat het VK anno 2024 klaar is voor een nieuw tijdperk van Cool Britannia. Met Labour weer aan de macht en de terugkeer van bands zoals Blur en Oasis, groeit het enthousiasme bij zowel nostalgische oude fans als bij jongere generaties.