Ye opnieuw aangeklaagd

Gepubliceerd op 19 juli 2024 om 05:50

Ye is opnieuw aangeklaagd voor het zonder toestemming gebruiken van muziek van anderen in zijn eigen werk. Volgens Billboard, op basis van juridische documenten, is dit niet de eerste keer dat de rapper hiervan wordt beschuldigd.

De 47-jarige rapper zou onrechtmatig fragmenten uit het nummer MSD PT2 hebben gebruikt voor zijn eigen liedjes Hurricane en Moon. Het bedrijf dat de rechten bezit van MSD PT2 heeft Ye daarom aangeklaagd.

Volgens het bedrijf had Ye geen goedkeuring om delen van het lied te gebruiken en beschuldigen ze hem ervan het werk "alsnog te stelen".

"Deze zaak gaat over meer dan geld," zeggen de aanklagers. "Het gaat over de rechten van artiesten, muzikanten en songwriters om te bepalen hoe hun werk wordt gepubliceerd en gebruikt. Eigenaren van intellectueel eigendom moeten het recht hebben om zelf te beslissen hoe hun werk wordt geëxploiteerd en om te voorkomen dat schaamteloze overtreders hun werk stelen."

Eerder dit jaar trof Ye een schikking met de nabestaanden van Donna Summer over het gebruik van haar hit I Feel Love. Ye en Ty Dolla $ign hadden een versie van dit nummer verwerkt in hun lied Good (Don't Die).

Ye en Ty Dolla $ign hadden eerder ook al een conflict met Ozzy Osbourne omdat ze zonder toestemming een fragment van zijn werk hadden gebruikt. De Black Sabbath-frontman verklaarde destijds op sociale media dat hij "niets te maken wil hebben" met de "antisemitische" artiest.

In oktober 2022 deed Ye verschillende uitspraken die werden gezien als haatzaaien en opruiing tegen Joden. Hij beweerde dat Joden de media hadden geïnfiltreerd met kwade bedoelingen jegens zwarte mensen.

Deze antisemitische uitspraken hadden grote gevolgen voor Ye's carrière. Bedrijven zoals modemerken Balenciaga en adidas, muzieklabel Def Jam en zijn agentschap wilden niet langer met hem werken. Een jaar later bood Ye zijn excuses aan. "Het was nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen of zwart te maken. Het spijt me zeer als ik pijn heb veroorzaakt," verklaarde Ye.