Google en Universal Music zijn in gesprek over een mogelijke overeenkomst met betrekking tot AI-muziek. Universal Music, 's werelds grootste muziekuitgever met artiesten als Taylor Swift onder contract, voert deze gesprekken met Google, waarbij de deal mogelijk in de miljarden dollars kan belopen.
De onderhandelingen betreffen een licentieovereenkomst voor muzieknummers die zijn gecreëerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), waarbij bestaande artiesten betrokken zijn. Dit werd gemeld door Financial Times op basis van informatie van vier betrouwbare bronnen.
AI maakt het mogelijk om zogenaamde 'deepfake' nummers te produceren, waarbij stemmen en muziek van bekende artiesten worden gebruikt voor nieuwe nummers. Een voorbeeld hiervan is een AI-versie van Johnny Cash die het popliedje 'Barbie Girl' zingt. Dergelijke AI-gegenereerde nummers van artiesten zoals Drake en The Weeknd zijn eerder dit jaar viraal gegaan.
De opkomst van AI-muziek wordt gezien als een van de grootste bedreigingen voor de muziekindustrie sinds de digitalisering van muziek in de late jaren 90, omdat muziekuitgevers momenteel geen deel hebben in de inkomsten die AI-muziek genereert.
Universal, met toonaangevende artiesten als Drake en Taylor Swift in hun catalogus, heeft actie ondernomen tegen deepfakeversies van nummers van hun artiesten door ze te laten verwijderen van streamingplatforms. Google, met YouTube als een belangrijk muziekplatform onder haar beheer, is een belangrijke speler in zowel de muziekindustrie als de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.
Hoewel de gesprekken tussen Google en Universal zich nog in een vroeg stadium bevinden, streven beide partijen naar een overeenkomst waarbij gebruikers op legale wijze, maar tegen betaling, Universal-nummers kunnen gebruiken voor het maken van AI-muziek.
Dit zou niet de eerste keer zijn dat Google een dergelijke deal sluit met de muziekindustrie. In het verleden heeft het internetbedrijf na langdurige onderhandelingen vrede gesloten met de sector, resulterend in een jaarlijkse betaling van ongeveer 2 miljard dollar aan muziekuitgevers. Als onderdeel van deze deal wordt YouTube toegestaan auteursrechtelijk beschermde muziek te hosten in video's van gebruikers.